Klassieke woonstijlHome

Klassieke woonstijl

Met een kroonluchter als plafond lamp en mooie marmeren vloeren is de klassieke interieurstijl eentje waar we u tegen zeggen. Deze stijl is vaak standaard terug te vinden in Amsterdamse grachtenpanden. Hoge plafonds, glazen schuifdeuren en glas in lood. Wauw.

Kenmerken Nederland

In de Zuidelijke Nederlanden, onder rooms-katholiek Spaans bewind, was de grootste meester de schilder Peter Paul Rubens. In Italiƫ bestudeerde hij de meesters van de renaissance en vroege barok. Onder invloed van die Italiaanse kunst ontstond zijn dynamische zinnelijke stijl met weelderige vrouwen en gespierde mannen. Antoon van Dyck is zijn meest begaafde leerling. Als hofschilder maakte hij portretten. In de Noordelijke Nederlanden was de barok de kunst van de burgerij en minder uitbundig dan in Zuid-Europa vanwege het protestantisme. Dankzij het bloeiende handelsklimaat in het protestantse deel van de Nederlanden floreerde vooral de schilderkunst en er ontstonden talloze specialismen, zoals: het historiestuk, schutterstuk, stilleven, genrestuk, zeestuk en landschap. Van de talloze Hollandse meesters was Rembrandt van Rijn (1606-1669) het grootste talent. In Haarlem was Frans Hals (1583-1666) actief.

Materialen en vormen

Kenmerken van barokmeubels zijn materialen als exotisch fineer, zoals ebbe-, palissander- en satijnhout, en inlegwerk van schildpad, ivoor en parelmoer. De bekleding is van zijde-damast, geschoren velours met drukke patronen, goud- en zilverbrokaat en prachtige borduursels.

Herkenbare elementen zijn de “kuif” op spiegels en kasten en de festoenen (snijwerk in de vorm van guirlandes van bloemen en vruchten).

De meubels zijn versierd met weelderig houtsnijwerk in de vorm van dierenklauwen, vaasjes, kronen, vruchten of emblemen.

Een typisch meubel uit de barokperiode is de commode met verticaal golvende ladefronten, forse leeuwenklauwen als poten en geelkoperen sleutelgat plaatjes en handgrepen.

Verlichting

Kroonluchters en lampkaarsjes passen goed bij de barokstijl. Ze zijn er in allerlei uitvoeringen. Zowel glas, kunststof, plexiglas als roestvrijstaal zijn toegepaste materialen.

Combinaties

Puur barok kan overweldigend zijn. Vind je het een leuke stijl, maar houd je van een ruimtelijk interieur, maak dan een mix met moderne kleuren en meubels. Behang niet alle wanden met een barokmotief, maar combineer het met effen wanden in een bijpassende kleur. Ook kun je een aantal panelen op een effen wand voorzien van een motief. Plaats je een barok element, bijvoorbeeld een kroonluchter, in een rustige omgeving, dan komt de vorm beter uit.

Zelf houd ik van de klassieke woonstijl. Welke woonstijl heb jij thuis? Laat het weten in de reacties šŸ™‚

Bron afbeeldingen: Pinterest

Lees meer interessante artikelen over home en leuke lifestyle weetjes

Opruim aanpak

Opruim aanpak

In een paar stappen kun je naar eer en geweten opruimen wat jij maar wilt.

Lees meer
Huishouden de harde cijfers

Huishouden de harde cijfers

Vrouwen besteden gemiddeld ruim twintig uur per week aan het huishouden. dat is meer dan twee keer zoveel als mannen, die tien uur halen. In het oog springend verschil:

Lees meer
Alles uit de kast!

Alles uit de kast!

Eens in de zoveel tijd is het weer tijd om je kledingkast uit te zoeken. Sommige kledingstukken pas je misschien niet meer of draag je niet en kun je verkopen.

Lees meer
Klassieke woonstijl

Ontvang nieuwste artikelen in je inbox

Advertenties

Categorieën:Home

Getagd als:, , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s