Wees lief voor je orenLifestyle

Wees lief voor je oren

Veel mensen lopen zonder het te weten met gehoorproblemen rond. Met een paar aanpassingen kun je de kans op gehoorschade verminderen.

Hoe ontstaat gehoorschade

Gehoorschade ontstaat doordat de trilharen in het binnenoor beschadigen. Door natuurlijke slijtage en door overbelasting door lawaai vouwen de trilhaartjes om en kunnen ze het geluid minder goed ‘opvangen’ en doorgeven. Lawaai slechthorendheid komt steeds vaker voor. Oorzaken zijn te harde muziek bij festivals, concerten of clubs, maar ook muziek via oortjes of bellen met een te hoog volume. Als je eenmaal gehoorschade hebt, is daar niets aan te doen. De trilhaartjes gaan namelijk nooit meer overeind staan.

Hoe weet je of je het geluid te hard staat?

Geluid vanaf tachtig decibel kan schadelijk zijn voor je gehoor. Dat is te vergelijken met iemand die hard praat. In een ruimte met geluid van 80 decibel kun je prima acht uur blijven zonder gehoorschade. Elke drie decibel meer, betekent een verdubbeling aan geluid. Daarom halveert de tijd dat je naar het geluid kunt luisteren met elke drie decibel extra. Dus naar 83 decibel geluid kun je maar vier uur luisteren. Naar 86 decibel twee uur, 89 decibel één uur enzovoorts. Geluid harden dan 100 decibel is te hard. In een bar, discotheek, op een festival of de kermis hoor je juist muziek van minstens 100 decibel. Daar kun je amper één nummer afluisteren zonder gehoorschade te ontwikkelen.

Kinderen en gehoorschade

Het is niet bewezen dat kinderen sneller gehoorschade oplopen dan volwassenen. De jeugd wordt makkelijker en vaker blootgesteld aan lawaai. Kinderen luisteren veel muziek en kijken naar filmpjes met een te hoog volume. Veel ouders onderschatten de impact van geluid op het gehoor van hun kind. Wanneer je naar een rumoerige plek gaat, kun je oordopjes dragen. Die beschermen het gehoor tegen hard geluid.

Zo bescherm je je gehoor

 • Stel een volumebegrenzer in o pje telefoon of muziekspeler. Die zorgt ervoor dat het geluid niet boven de 85 decibel uitkomt. Sinds 2013 is een begrenzer in Europa verplicht op nieuwe muziekspelers en telefoons. Ga naar Instellingen > geluid > muziek. Kun je geen begrenzer instellen, zet het volume dan op 2 à 3.
 • Draag oordopjes als je naar een concert gaat of bijvoorbeeld het gras maait. Je kunt ze op maat laten maken bij de hoorwinkel, maar ze zijn ook kant-en-klaar te koop. Oordopjes doen niet af aan het geluid. Ze filteren omgevingsgeluiden en maken geluid zachter over het hele bereik, waardoor je langer en beter kunt genieten van de muziek. Daarnaast kun je gewoon verstaan wat mensen zeggen.
 • Houdt op feestjes minstens twee meter afstand van de speakers.

Signalen van gehoorschade

 • Piepende oren na een festival, concert, een avondje kroeg, kermis of feestjes.
 • Een blijvende pieptoon of ruis.
 • Als je hoge of zachte tonen niet meer hoort.
 • Als je moeite hebt met het voeren van gesprekken in een drukke ruimte.
 • Als je langzamer op geluiden in je omgeving reageert.
Gehoorproblemen? Zoek hulp

De meeste vormen van gehoorverlies ontstaan geleidelijk en pijnloos. Daarom gaan veel mensen niet op zoek naar een behandeling terwijl ze die wel nodig hebben. Gehoorverlies kan iedereen treffen.

Feiten en cijfers
 • Ongeveer 2 miljoen Nederlanders hebben tinnitus, oftewel oorsuizen. Ongeveer 10% heeft daar last van dat ze psychische klachten ervaren.
 • Gehoorverlies kan bij kinderen leiden tot ontwikkelingsproblemen en bij volwassenen tot isolement, depressie en een snellere progressie van dementie.
 • Ongeveer 42% van de Nederlanders stelt zich onbewust bloot aan potentieel gevaarlijke geluidsniveaus.
 • Bij 57% van de Nederlanders staat het telefoonvolume te hard. Vooral bij jongeren tussen de 16 en 24 jaar.

Bovenstaande cijfers zijn afkomstig uit een onderzoek.

Denk jij dat je jouw oren genoeg beschermd? Laat het weten in de reacties 🙂

Lees meer interessante artikelen over lifestyle en leuke weetjes

Armeense auberginestoof met muhammara

Armeense auberginestoof met muhammara

Het recept om zelf een Armeense auberginestoof met muhammara te maken.

Lees meer
Zomerse salade voor bij de barbecue

Zomerse salade voor bij de barbecue

Het recept om zelf een zomerse salade voor bij de barbecue te maken. De temperaturen stijgen, de lucht wordt blauw en de vogeltjes beginnen weer te zingen. Het is weer tijd voor een heerlijke frisse salade.

Lees meer
Wees lief voor je oren

Ontvang nieuwste artikelen in je inbox

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s