Klassieke woonstijl

Met een kroonluchter als plafond lamp en mooie marmeren vloeren is de klassieke interieurstijl eentje waar we u tegen zeggen. Deze stijl is vaak standaard terug te vinden in Amsterdamse grachtenpanden. Hoge plafonds, glazen schuifdeuren en glas in lood. Wauw.

Kenmerken Nederland

In de Zuidelijke Nederlanden, onder rooms-katholiek Spaans bewind, was de grootste meester de schilder Peter Paul Rubens. In Italië bestudeerde hij de meesters van de renaissance en vroege barok. Onder invloed van die Italiaanse kunst ontstond zijn dynamische zinnelijke stijl met weelderige vrouwen en gespierde mannen. Antoon van Dyck is zijn meest begaafde leerling. Als hofschilder maakte hij portretten. In de Noordelijke Nederlanden was de barok de kunst van de burgerij en minder uitbundig dan in Zuid-Europa vanwege het protestantisme. Dankzij het bloeiende handelsklimaat in het protestantse deel van de Nederlanden floreerde vooral de schilderkunst en er ontstonden talloze specialismen, zoals: het historiestuk, schutterstuk, stilleven, genrestuk, zeestuk en landschap. Van de talloze Hollandse meesters was Rembrandt van Rijn (1606-1669) het grootste talent. In Haarlem was Frans Hals (1583-1666) actief.

Materialen en vormen

Kenmerken van barokmeubels zijn materialen als exotisch fineer, zoals ebbe-, palissander- en satijnhout, en inlegwerk van schildpad, ivoor en parelmoer. De bekleding is van zijde-damast, geschoren velours met drukke patronen, goud- en zilverbrokaat en prachtige borduursels.

Herkenbare elementen zijn de “kuif” op spiegels en kasten en de festoenen (snijwerk in de vorm van guirlandes van bloemen en vruchten).

De meubels zijn versierd met weelderig houtsnijwerk in de vorm van dierenklauwen, vaasjes, kronen, vruchten of emblemen.

Een typisch meubel uit de barokperiode is de commode met verticaal golvende ladefronten, forse leeuwenklauwen als poten en geelkoperen sleutelgat plaatjes en handgrepen.

Verlichting

Kroonluchters en lampkaarsjes passen goed bij de barokstijl. Ze zijn er in allerlei uitvoeringen. Zowel glas, kunststof, plexiglas als roestvrijstaal zijn toegepaste materialen.

Combinaties

Puur barok kan overweldigend zijn. Vind je het een leuke stijl, maar houd je van een ruimtelijk interieur, maak dan een mix met moderne kleuren en meubels. Behang niet alle wanden met een barokmotief, maar combineer het met effen wanden in een bijpassende kleur. Ook kun je een aantal panelen op een effen wand voorzien van een motief. Plaats je een barok element, bijvoorbeeld een kroonluchter, in een rustige omgeving, dan komt de vorm beter uit.

Zelf houd ik van de klassieke woonstijl. Dat is nog niet helemaal terug te vinden in mijn woning. Met de tijd veranderd je smaak ook. Welke woonstijl heb jij thuis? Laat het weten 🙂

Volg Betty Bond voor meer interessante artikelen over en Lifestyle, home, food en reizen. Laat in een reactie weten wat je van dit bericht vindt.

Bron afbeeldingen: Pinterest


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.