Perfectie tot de laatste steekHandig met stof

Perfectie tot de laatste steek

Sommige modeontwerpers dromen van een leven als wereldberoemd modeontwerper. Anderen dromen juist niet van de roem en het applaus na de modeshow, maar van de aanloop daarnaartoe. Van de stilte en de concentratie in het atelier, het nadenken en puzzelen voor de perfecte pasvorm of de ultieme vouwtechniek. Ze zijn niet van het bedenken van de meest uitzinnige creaties, maar van het uitvoeren van onmogelijk lijkende ideeën.

In de Signé Chanel documentaire zit een scène waarin Karl Lagerfeld zaliger snel-snel een paar jurk vormige lijnen op papier zet en die aan de dame s van zijn atelier geeft. De atelier medewerkers vertalende schets naar stof , in baleinen, pofjes, ruches, strikken en sluitingen en dat is een vak met hoofdletter V. In het vak heten de vrouwen coupeuses en de mannen coupeurs. 

Helaas bleken de studenten die van de Nederlandse mbo’s, hbo’s en modevakscholen afkwamen niet vaardig genoeg voor het grote werk. Vandaar dat een aantal Nederlandse couturiers, zoals Frans Molenaar, Iris van Herpen en Jan Taminiau zich samen met het atelier van de Nationale Opera en Ballet hard hebben gemaakt voor een gedegen couperus opleiding. Dat werd de Amsterdamse meesteropleiding coupeur. Vakken als marketing, design en burgerschap zijn niet opgenomen in het curriculum en alle vaste leermeesters en externe docenten komen uit de praktijk. Na het toelatingsexamen van vier dagen worden de zestien beste kandidaten gekozen. Dan begint het eindeloos herhalen van handelingen: knoopsgaten maken, ritsen inzetten, zomen leggen. Steeds opnieuw herhalen, corrigeren, herstellen. Net zolang tot het perfect is. Hele kledingstukken worden er in het begin niet gemaakt. Pas na een half jaar kiezen de leerlingen voor de richting heren- of dames kleding en maken ze allemaal precies dezelfde voorgeschreven stukken. Voor mannen zijn dat overhemden, pantalons, colberts (met heidens moeilijk ruitpatroon) en een rokkostuum jas, ook wel pandjesjas, een huzarenstuk. Bij de dames specialisatie zijn het onder meer blouses, pantalons, tailleurs, korsetten, een mantel, een cocktailjurk en een avondjapon. Het gaat daarbij niet om de persoonlijke creativiteit van de leerling, maar om het vermogen een opdracht piekfijn uit te voeren. Elke student loopt stage, er zijn grote praktijkopdrachten vanuit museum- of theaterhoek en aan het eind van de drie jaar volgt de meesterproef, waarbij er tien weken voltijds aan een spektakelstuk naar keuze wordt gewerkt. Van alles wat ze maken houden de studenten een logboek bij, in woord en beeld, zodat ze altijd kunnen uitleggen en terugzoeken hoe ze het hebben aangepakt. 

De meesteropleiding coupeur is een particuliere opleiding die voltijds drie jaar duurt, maar ook in deeltijd kan worden gevolgd. Er zijn ook losse cursussen en masterclasses voor mensen die bijvoorbeeld een smoking jasje willen leren maken of willen leren mouleren.

Ga voor meer informatie naar meesteropleidingcoupeur.nl.

Lijkt het jou ook leuk om coupeuse te worden? Laat in de reacties weten wat je al hebt gemaakt 🙂

Volg Betty Bond voor meer interessante artikelen over Mode, zelf kleding maken en andere DIY ideeën. Laat in een reactie weten wat je van dit bericht vindt.

Bron: Mode –  Volkskrant Magazine 07-03-2020

  Geef een reactie

  Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

  WordPress.com logo

  Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

  Google photo

  Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

  Twitter-afbeelding

  Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

  Facebook foto

  Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

  Verbinden met %s