Zo naai je een zoomNaaitips

Zo naai je een zoom

Zelfs als je niets van naaien af weet, kun je al snel een simpele zoom naaien. Scheelt je weer een tochtje naar de kleermaker.

  1. Haal ongeveer een halve meter draad door een naald. Knoop de twee uiteinden samen aan het eind.
  2. Leg het kledingstuk binnenstebuiten met de zoom naar je toe.
  3. Zet de draad met een paar steekjes aan de onderkant van het kledingstuk vast, zodat je het aan de goede kant niet ziet.
  4. Steek de naald van de onderkant van de stof naar de voorkant en zorg dat je zo min mogelijk van de steekjes aan de goede kant ziet.
  5. Als de stof zwaar is, steek de naald dan slechts door een paar draden ervan. Dan hoef je niet helemaal naar de voorkant te steken. Bij dunne stoffen hoef je maar één draad op te nemen. Trek de steken niet te strak aan. Een zoomsteek moet er losjes uitzien.
Een zoom naaien
Een zoom naaien

Snelle oplossing

Met een strijkijzer en een stukje zoomband kun je veel klusjes ook prima klaren. Is je broek te lang? Zoomband. Gordijnen korter maken? Zoomband. Voor alles wat in een rechte lijn bijeengehouden moet worden is zoomband de snelste oplossing.

Andere naaitechnieken

De oplossing voor andere kleine naai problemen.

Gerafelde gaten in jassen en T-shirts repareren

Gebruik een draad die zo veel mogelijk past bij de stof, maar kies liever een tint lichter dan donkerder. Haal de draad door een naald en knoop de einden vast. Begin aan de achterkant, zodat je het knoopje niet ziet. Steek de naald heen en weer tot het gat bedekt is. Zorg ervoor dat je altijd insteekt in een stukje hele stof, vooral bij gebreide stof. Naai met kleine stiksteken en werk het af door de naald door een lusje tussen de daad en de stof te halen en vast te knopen.

Een gescheurde zoom repareren

Draai het kledingstuk binnenstebuiten en leg het plat. Als je wilt kunt je de stof eerste vastspelden. Naai het gescheurde deel met kleine stiksteken: na de eerste steek naar voren, ga je een halve steek terug van waar je begon. Dan weer naar voren en dan weer een halve terug, dan weer naar voren. Zo werken machine steken ook en dat moet. Als je een rechte lijn naait, valt en rekt de stof anders dan bij andere delen van de zoom.

Stiksteek
Stiksteek

Losse voering in een jas repareren

Haal de draad door de naald en maak een paar kleine steken om hem vast te zetten. Knoop het einde van de kapotte draad aan de jouwe, dan rafelt hij niet verder. Naai met kleine steekjes aan de binnenkant van de vouw van de voering. Als je klaar bent hecht je af en knoop je de draad aan het andere losse uiteinde.

Kun je hiermee een zoom maken en zoomsteken maken? Laat het weten als je het handiger vindt als hier een video van wordt gemaakt.

Volg Betty Bond voor meer interessante artikelen over Mode, zelf kleding maken en andere DIY ideeën. Laat in een reactie weten wat je van dit bericht vindt.

Bron: Vrouwen zaken – Alanna Kalb (2010)
Bron afbeeldingen: Wikipedia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s