Denier en decitex

Denier en decitex

Denier (afgekort ‘den’) en decitex (afgekort (‘dtex’) zijn maateenheden die aangeven hoe dik, dus hoe fijn, een draad is. Hierbij wordt de verhouding tussen het gewicht van de draad en een bepaalde draadlengte bepaald. Denier geeft aan hoeveel gram een draad per 9000 meter weegt. Decitex rekent volgens het decimale stelsel en geeft aan hoeveel gram een draad per 10.000 meter weegt. Voorbeeld: een draad van 10 den. 9000 meter van dit garen weegt 10 gram. Het gaat hier dus om een fijn materiaal. In decitex uitgedrukt betekent dit: per 10.000 meter weegt een draad 11 gram en gaat het dus om een 11-dtex draad. De productie van kunst garens heeft de afgelopen decennia een enorme vooruitgang geboekt. Begin jaren vijftig was 60 den het hoogst bereikbare, tien jaar later was dat al 20. in 1992 ontwikkelde Wolford samen met DuPont een garen van 9 den. Binnen het jaar werd al een sensationele 7 den en vervolgens 5 den bereikt.

In de winter neem ik dikkere panty’s dan in de zomer. Neem jij dikke of dunne panty’s?

Volg Betty Bond voor meer interessante artikelen over Mode, accessoires, outfits en trends. Laat in een reactie weten wat je van dit bericht vindt.

Bron: Lady – Claudia Piras & Bernhard Roetzel (2002)

Lees meer interessante informatie over mode.

Het Marni-virus

Het Marni-virus

A well-kept secret among like-minded aesthetes werd Marni wel genoemd. Door zijn excentriciteit was dit Italiaanse label niet meteen een hit bij het grote publiek. Wel om naar te kijken, maar niet om zelf in te lopen. Het label komt van ontwerpster Consuelo Castiglioni.

Beoordeel dit:

Zo red je een kledingcrisis

Zo red je een kledingcrisis

Van statische truien tot plukken kattenhaar, kledingcrisis zijn er in allerlei vormen en veroorzaken nogal wat irritatie.

Beoordeel dit:

Zo strijk je

Zo strijk je

Als je van plan bent vaker te strijken dan af en toe eens een blouse. Koop dan een goede strijkplank en een stoomstrijkijzer. Je kunt iets alleen netjes strijken als het glad ligt.

Beoordeel dit:

Laden…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.