Verschillende soorten jurkenOutfit

Verschillende soorten jurken

Jurk met bijpassend jasje

De jurk met bijpassend jasje is een van de elegantste jurk varianten en kan overdag ook bij officiële gelegenheden worden gedragen. Dit ensemble van een jurk met een meestal sobere snit en jasje van dezelfde f een perfect daarop afgestemde stof was vooral modern in de jaren dertig en vijftig en geldt nog steeds als tijdloos. Op het werk zijn jurken met jasjes meestal iets te formeel, maar dat geldt niet voor erg conservatieve bedrijven of bij representatieve taken.

Kokerjapon

De kokerjapon is een rechte jurk die bij de taille en de heupen nauw aansluit, vaak geen mouwen heeft en hoog uitgesneden is. Hij verscheen in 1918 op de catwalk en werd begin jaren twintig als avondjurk gedragen. In de jaren negentig werd de jurk door lady Diana populair als citylook. Met een kokerjurk met een perfecte snit kan met uiteenlopende accessoires en jasjes bijna eindeloos worden gevarieerd en hij is ook bij feestelijke aangelegenheden overdag te dragen.

Kokerjapon
Kokerjapon

Jurk met spaghettibandjes

Deze jurk reikt meestal tot de knie en is nonchalant van snit. De rechte tot klokkende rok is laag aangezet of heeft een ruche. Deze lichte jurk wordt vaak ‘s zomers gedragen. Het model is ontstaan uit de charleston jurk, die van 1925 tot 1927 ‘s avonds in danspaleizen te zien was. De eenvoudige snit contrasteerde met opvallende boordjes, franjes, borduursels, kralen en lovertjes.

Jurk met spaghettibandjes
Jurk met spaghettibandjes

Overhemdjurk

De overhemdjurk is een combinatie van een bovenstuk in overhemd stijl (liggende boord, open of blinde knopenrij en manchetten) en een aangenaaide rechte of klokkende rok. Tot in de jaren zestig was het een comfortabele outfit voor overdag, die erg populair was onder alle lagen van de bevolking. De eerste overhemdjurken van zachte, soepele materialen als jersey en katoen tricot werden in 1916 door Coco Chanel geïntroduceerd.

Overhemdjurk
Overhemdjurk

Laura-Ashley jurk

De karakteristieke Laura-Ashley-jurk reikt tot de kuiten, is versierd met ruches of andere romantische elementen en is gemaakt van bedrukte katoen met een bloemetjespatroon. Een heerlijke onmodieuze outfit, die sinds het midden van de jaren zestig vooral populair is onder jonge Engelse dames met een hang naar het buitenleven. Begin jaren zeventig was de run op de ‘basic dress’ zo groot, dat de altijd overvolle Laura-Ashley-winkel aan de Londense Fulham Road er iedere week 4000 stuks van kon verkopen.

Laura-Ashley jurk
Laura-Ashley jurk

Jasjurk

Jasjurk

De jasjurk kwam in de jaren veertig in zwang als praktische tussenoplossing voor jas en jurk. Hij had meestal lange mouwen, een reverskraag, opgenaaide zakken en kon net als een jas aan de voorkant met een rij knopen worden gesloten. De stof was zwaar genoeg om je warm te houden, maar nog wel zo licht dat je ‘s winters een echte jas erover kon aantrekken. Soms werd om de taille een ceintuur gedragen. De modellen van nu zijn meestal gebaseerd op de vormen en details van de heersende jassen mode.

Het liefst draag ik een jurkje met een ceintuur. Dat accentueert de taille heel mooi. Welke jurk vindt jij mooi om te dragen?

Volg Betty Bond voor meer interessante artikelen over Mode, accessoires, outfits en trends. Laat in een reactie weten wat je van dit bericht vindt.

Bron Lady – Claudia Piras & Bernhard Roetzel (2002)

Categorieën:Outfit

Getagd als:, , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s