VerstuikingBlessures

Verstuiking

Koelen met ijs kan bij elke verstuiking, kneuzing of scheuring. Eigenlijk kun je bij elke blessure koelen, behalve bij bloed of een botbreuk. Door de kou worden de zenuwen verdoofd, waardoor de pijn en de welling vermindert. Bij een blessure hopen bloed en weefselvocht zich op in en rond het aangedane gewricht. IJs zorgt ervoor dat de bloedvaten vernauwen door de temperatuurdaling.

De natuurlijke verdoving: ijs

Groot gevaar van ijs is een bevriezing van de huid. Dit heeft hetzelfde effect als een brandwond. Zorg dus voor een bescherming tussen het ijs en de huis. Omwikkel het ijs met een theedoek en leg dit op de blessure. In de buurt van de ogen of de geslachtsdelen moet je extra voorzichtig zijn.

Het handigst is als je standaard een icepack in het vriesvak hebt liggen. Als alternatief kun je ijsblokjes in een afgesloten boterhamzakje gebruiken, dat je ingewikkeld in een doek als ijs massage over de gevoelige plaats wrijft. Koud stromende kraanwater is gemiddeld zo’n 8Ā°C en werkt ook verkoelend.

Heb jij last van een verstuiking en wat doe je er aan? Laat jouw ervaring achter in de reacties šŸ™‚

Om op de hoogte te blijven van meer interessante artikelen over sport, oefeningen, schemaā€™s blessures en evenementen kun je Betty Bond volgen.

Bron: De Hardloopscheurkalender 2019. (z.d.) (Vol. 2019). Amersfoort, Nederland: Paul Postema.

Lees hier informatie over andere blessures en hoe je ze kunt verhelpen.

Zorg goed voor je knieƫn

Lopers met knieklachten wordt vaak verteld dat ze hun bovenbeenspieren moeten rekken en verstevigen. Deze spiergroep staat immers het meest in verband met de knieƫn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s