Zuinig met gas en stroom

Het is een vervelende verrassing als je aan het einde van het jaar moet bijbetalen en dat je maandbedrag ook nog omhoog gaat. Dit zijn een aantal tips om te besparen op energie.

Door bewust met energie om te gaan, kun je ook al besparen. Doe de deuren dicht als de verwarming aan staat. 

Led

Ga over op led lampen. Met de spaarlamp hebben we al grote stappen gezet. Met dit energiezuinige en milieuvriendelijke alternatief gaan we nog verder vooruit. In tegenstelling tot de spaarlamp is ‘aan’ ook direct ‘aan’. Gebruik je dimmers, check dan of die met de led lamp te combineren zijn. Voorkomen gebrom en flitsende lampen.

Energie meten

Meten is weten! Met een energiemeter kun je erachter komen welke apparaten in huis sluipverbruikers zijn. Bedenk dat alle kleine beetjes bij elkaar op jaarbasis kunnen helpen. Het gaat natuurlijk niet alleen om jouw portemonnee. We doen het ook voor het milieu.

Sluipverbruik

Stand-by? Sluipverbruik voorkom je met een stekkerdoos waarop een aan- en uitknop zit. Of met een stand-by killer, eventueel met timer. Zo kun je je thuiswerkplek in één keer uitschakelen. Sluipverbruik komt ook voor bij apparaten waar geen lampje blijft branden. Opladers uit het stopcontact halen.

Kraan uit

We wassen onze handen ook veel vaker. Ook heel lang als je de adviezen goed opvolgt. Je kunt ook je handen nat maken, de kraan dicht doen en dan je handen goed boenen. Als je handen goed ingesopt zijn, kan de kraan weer open om je handen af te wassen.

Zon, bewegen, thee

Ondanks dat het warmer weer is, stoken we meer. Plus in meerdere ruimten van het huis. Bedenk per ruimte of dat echt nodig is. Ga op de zonnige plekken in je huis zitten. Als je thuiswerkt kun je tussendoor bewegen en warme dranken drinken.

Ik bespaar door lampen uit te doen in de ruimten waar ik niet meer ben. Ook probeer ik korter te douchen. Alle beetjes helpen om op energie te sparen en het klimaat te helpen.
Laat weten welke tips jij hebt om te besparen op energie 🙂

Bron: Grootendorst, H. (2020, 23 mei). Zuinig met gas en stroom. BN de Stem, p. 25.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.