KnippenNaaitips

Knippen

De draadrichting

De draadrichting is heel belangrijk, omdat hiermee uiteindelijk de val van het kledingstuk bepaald wordt. De draadrichting van een pand komt overeen met de schering (lengtedraden) van de stof. Dat betekent dat de patroondelen steeds zo op de stof gelegd moeten worden, dat de in het patroondeel getekende draadrichting parallel aan de zelfkant verloopt. Verleng hiervoor de in het patroondeel getekende pijl voor de draadrichting tot de onderkant. Speld het patroondeel eerste alleen aan de bovenkant vast. Meet de afstand van de pijl voor de draadrichting tot de zelfkant. Speld nu de onderkant van het patroondeel vast meet dezelfde afstand van de zelfkant tot de getekende lijn voor de draadrichting. Nu kun je het patroondeel helemaal vastspelden.

De vleug

De volgende stoffen hebben een vleug: fluweel, stretch fluweel, corduroy, badstof, velours, duffel en loden stof. Als je met je hand parallel aan de zelfkant over de stof heen beweegt en de haartjes mooi plat gaan liggen, beweeg je met de vleug mee. Als de haartjes omhoog gaan staan, beweeg je tegen de vleug in. In de knipvoorbeelden wordt de richting van de vleug met een pijl aangegeven.

Bij alle stoffen met vleug moeten de patroondelen in dezelfde richting op de stof gelegd worden. Dat wil zeggen de onderkant van de patroondelen ligt steeds in dezelfde richting.

Het dessin

Veel stoffen hebben een dessin met een bepaalde richting. Bij alle stoffen met een dessin met een bepaalde richting moet de onderkant van de patroondelen steeds naar dezelfde kant toe wijzen.

Bij ruiten, dwarsstrepen of een dessin met dwarsrichting moet het dessin bij de zijnaden mooi doorlopen. De patroondelen zo op de stof leggen, dat de onderkant op dezelfde streep van het dessin ligt.

De benodigde stof

komen de afmetingen van jouw stof overeen met onze gegevens, dan kun je volgens het knipvoorbeeld werken. De hoeveelheid stof moet opnieuw berekend worden, als de stofbreedte afwijkt of de stof een groot dessin, ruiten of strepen heeft. Of als je bijvoorbeeld een stof met een dessin met een bepaalde richting wilt verwerken. Neem de patroondelen in elk geval mee naar de winkel.

Heb jij iets gehad aan deze stof knip tips? Laat het weten in de reacties šŸ˜€

Bron: Reinl, S. (Red.). (2008 oktober). Knippen. Easy Fashion, 2008, Blz. 55.

Categorieën:Naaitips

Getagd als:, ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s