Rits op maat makenNaaitips

Rits op maat maken

Deelbare rits

Maak deelbare ritsen aan de bovenkant korter door de overbodige tandjes met een nijptang te verwijderen. Maak boven de laatste tandjes een stevig trensje.

Gewone rits

Maak niet deelbare ritsen aan de onderkant korter. Meet de lengte op en maak een stevig trensje. Knip de rits ongeveer 1,5 centimeter onder het trensje af.

Rits inzetten

Gebruik bij het inzetten van een rits een ritsvoetje.

Rits aan een kant doorgestikt

Stik de linker ritshelft ongeveer 3 mm voorbij de splitlijn aan de goede kant op de naad van de rechter splitrand. Vouw de naad met ritslintje naar binnen. Stik de rechter splitrand eventueel smal op de kant langs de rits door. Vouw de naad van de linker splitrand op de patroonlijn naar binnen. Leg deze splitrand tegen de patroonlijn van de andere splitrand en rijg hem vast. Stik de andere ritshelft op de naad van de linkersplitrand vast. Stik op de goede kant de splitsrand ± 1 cm breed door. Laat het stiksel onderaan het split schuin/recht naar de naad lopen. Stik de ritslintjes smal op de kant alleen op de naad vast.

Rits aan twee kanten doorgestikt

Vouw de splitnaden op de patroonlijn naar binnen. Rijg de rits onder de splitrand, houd het midden van de rits op de patroonlijn. Stik op de goede kant ongeveer 0,5 cm aan weerszijden van de splitrand. Stik de ritslintjes smal op de kant alleen op de naad vast.

Blinde rits

Bijzonder is dat de tandjes van een blinde rits alleen aan de binnenkant zichtbaar zijn. Hierdoor ligt de rits na het stikken bijna onzichtbaar achter de naad. Neem een rits die minimaal 5 cm langer is dan de splitlengte, na het stikken wordt de rits dan op de juiste lengte afgeknipt. Gebruik voor het stikken van de blinde rits een ritsvoetje en stel de machine in op de linker of rechterstand, zodat je precies langs de tandjes van de rits kunt stikken.

Stik de naad vanaf het splitteken. Strijk de naad open.

  • Open de rits. Leg één ritshelft met de goede kant naar beneden op de goede kant en leg de tandjes tegen de patroonlijn van de splitnaad. Rijg het ritslintje op de naad vast. Sluit de rits om te bepalen dat de bovenkant van de andere ritshelft op de juiste hoogte op de andere splitnaad gespeld kan worden.
  • Leg de andere ritshelft op dezelfde wijze langs de andere splitnaad en rijg het ritslintje op de naad vast.

Open de rits en haal het ritslipje helemaal naar de binnenkant. Duw de tandjes van de rits naar buiten. Plaats het ritsvoetje vlak langs de naar buiten geduwde ritstandjes. Stik de linker ritshelft tot de onderkant van het split vast. Stik de rechter ritshelft vanaf de onderkant van het split.

Sluit de rits. Maak de rits op lengte door met een paar dwarssteken aan de onderkant van de rits te hechten. Knip eventueel aan de binnenkant het uitstekende ritseinde af. Stik de ritslintjes vlak langs de buitenrand smal op de kant op de naad vast.

Lukt het jou om de rits op maat te maken? Laat het weten in de reacties 😀

Nieuwste berichten over naaitips, stoffen, kleding- en Do It Yourself inspiratie.

Knoopsgat maken

Knoopsgat maken

Een knoopsgat maken klinkt moeilijker dan het is. Laat vooral de machine het werk voor je doen.

Lees verder…

Laden…

Er is iets fout gegaan. Vernieuw de pagina en/of probeer het opnieuw.

Categorieën:Naaitips

Getagd als:, ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s