Antique met Jan TaminiauModeontwerper

Antique met Jan Taminiau

Hysterische kroonluchters, glinsterende karafstoppen: in zijn oma’s antiekwinkel zag Jan Taminiau ‘alles wat hij nergens anders zag’. Het vormde hem als ontwerper, van mode en interieur. Al is het interieur nog een hobby.

Zijn overgrootvader handelde in antiek, zijn oma had een antiekwinkel ‘met hysterische kroonluchters, kasten en gigantische klokken’, terwijl zijn tante zich meer richtte op klein zilver en sieraden. En zijn ouders namen van vakantie steevast een bomvolle auto mee terug. Ook Jan Taminiau stroopt dolgraag antiekmarkten af en soms richt hij huizen van vrienden in.

Jan was op jeugdige leeftijd zeer bedreven in interieurstyling. Zo versleepte hij regelmatig al het meubilair van zijn ouders en moest zijn zus, door Jan in een mode pose gedirigeerd, het geheel als decorstuk afmaken. De foto die Jan nam van het totaalplaatje, plakte hij in een zelfgemaakt tijdschrift, afgemaakt met een zwierige handtekening. Met kerst struinde Jan urenlang in de tuin rond, op zoek naar decoratiemateriaal. Enorme bouwwerken van klimop kwamen er op tafel. Vervolgens durfde nauwelijks iemand een hap te nemen uit angst zijn kunstwerk te vernielen. 

Het zoeken naar antieke vondsten blijft Jan leuk vinden. Het inrichten van objecten kost zoveel tijd dat het nu nog een hobby blijft.

Wat vind jij van de ontwerpen van Jan Taminiau? Laat het weten in de reacties 🙂

Bron: F, Hering. (2012). Antique met Jan Taminiau. Vogue Nederland – First issue 2012, 110.

Lees meer interessante artikelen over modeontwerpers en leuke mode weetjes

Het Marni-virus

Het Marni-virus

A well-kept secret among like-minded aesthetes werd Marni wel genoemd. Door zijn excentriciteit was dit Italiaanse label niet meteen een hit bij het grote publiek.

Lees meer
Meester van het minimalisme

Meester van het minimalisme

Modeontwerper Alexander van Slobbe (Schiedam 1959) is meester van de verfijnde, minimalistische ontwerpen en Nestor van een gehele generatie succesvolle ontwerpers.

Lees meer
Nederlands spraakmakendste ontwerper

Nederlands spraakmakendste ontwerper

Carla Maria Fong-Leng Tsang is opgegroeid in het Rotterdamse Katendrecht. Ze is de meest flamboyante ontwerper die Nederland heeft gekend. Een inspiratiebron voor vele ontwerpers, onder wie Viktor en Rolf.

Lees meer
Antique met Jan Taminiau

Ontvang nieuwste artikelen in je inbox

Advertenties

Categorieën:Modeontwerper

Getagd als:, ,

1 antwoord »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s