Nederlands spraakmakendste ontwerper

Carla Maria Fong-Leng Tsang is opgegroeid in het Rotterdamse Katendrecht. Ze is de meest flamboyante ontwerper die Nederland heeft gekend. Een inspiratiebron voor vele ontwerpers, onder wie Viktor & Rolf. Haar modeshows in de jaren zeventig (onder andere in het PSV-stadion en het De Mirandabad) waren groots.Zelf zliep ze ook mee. In haar hoogtijdagen had ze 400 man personeel en winkels in NEw York en Miami. Haar Studio Fong-Leng in de P.C. Hooftstraat, een interieur van scheeps aluminium, hoge spiegels en lichtgevende pilaren, werd vergeleken met een ruimteschip en fungeerde als ontmoetingsplaats voor de creatieve happy few. Fong was er o9p zaterdagen zelf ook en de creatie die ze dan droeg werd steevast verkocht. Butlers liepen rond met champagne, kunstenaars gaven performances. Klanten namen zelf kaviaar, zalm of kisten champagne mee. Heel on-Nederlands. 

Eén en al energie

Bij de lancering van een biografie over haar in 2009 weigerde Fong-Leng in eerste instantie te verschijnen, omdat de uitgever de genodigden wilde afschepen met koffie en een koekje. Het was champagne of een no show, waarop de uitgever uiteraard voor de diva door de knieën ging. Aan kleinburgerlijk gedoe heeft de dochter van een gevluchte Chinese oud-officier uit het leger van Tsjang Kai-sjek, opgegroeid in een zeemansbuurt vlakbij het befaamde bordeel van Blonde Lies, een broertje dood gehad.

De liefde

De leeftijd van Fong-Leng is al jaren ergens tussen de 18 en 200 jaar. Ze werkte aan schilderijen, beeldhouwwerken en waanzinnige zesluiken en tapijten van stof en leer. Een deel van haar tijd in haar boerderij in Toscane en deels in haar atelier in Amsterdam. 

Vintage creaties

De 54 Fong-Leng creaties uit de collectie van het Scheringa Museum van Realisme, die na het faillissement van Dirk Scheringa in beslag werden genomen, bevinden zich ergens in een depot in Parijs. Voor de liefhebber zijn de vintage creaties nog wel te vinden in diverse andere musea en bij Kabinet, de winkel van stilist Ferry van der Nat, in de Amsterdamse Herenstraat.

Wat vind jij van de ontwerpen van Fong-Leng? Laat het weten in de reacties 🙂

Bron: F, Hering. (2012). Nederlands spraakmakendste ontwerper. Vogue Nederland – First issue 2012, 104.

Lees meer interessante artikelen over modeontwerpers en leuke mode weetjes

Lucas Ossendrijver: Een schuchtere visionair

Lucas Ossendrijver: Een schuchtere visionair

Het leek een onmogelijke opdracht, waarmee Lucas Ossendrijver in 2006 werd binnengehaald als hoofdontwerper van het destijds wat ingeslapen Lavin Homme. … More Lucas Ossendrijver: Een schuchtere visionair

Lees meer
Fong-Leng

Ontvang nieuwste artikelen in je inbox

Advertenties

Een reactie op “Nederlands spraakmakendste ontwerper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s