Meester van het minimalismeModeontwerper

Meester van het minimalisme

Modeontwerper Alexander van Slobbe (Schiedam 1959) is meester van de verfijnde, minimalistische ontwerpen en Nestor van een gehele generatie succesvolle ontwerpers.

Rolf van Viktor & Rolf liep bij hem stage, Francisco van Benhum, Niels Klavers, Sanne Schepers, etc. Ook gaf hij jarenlang les op de kunstacademie in Arnhem en was hij kort directeur van de Design Academy in Eindhoven. In 1989 richtte hij samen met Nannet van der Kleijn het vrouwen label Orson + Bodil op. Een niche tussen couture en prêt-à-porter dat zijn tijd tussen qua minimalisme en de liefde voor kwaliteit ver vooruit was. Vijf jaar later volgde het mannenlabel SO by Alexander van Slobbe. Vanwege het overdonderende succes van SO verviel Orson + Bodil. Het label maakte in 2003 een herstart, maar bleef kleinschalig.

Outsiderspositie

De nuchtere Van Slobbe houdt zich niet bezig met trends en heeft altijd gerebelleerd tegen de snelheid van het modesysteem: elke zes maanden een totaal andere look, ‘verplicht’ werken met de laatste nieuwe materialen van de Première Vision, de belangrijkste stoffenbeurs in Parijs en een voorgekauwde kleurkaart. Hij koestert nog altijd zijn bewust gecreëerde outsiderspositie: hij verschijnt zelden tot nooit op modefeestjes, er lopen geen BN’ers in zijn kleding over rode lopers en hij maakt geen lookbook met een bekend model in zijn jurken. De focus ligt geheel en al op het product dat zichzelf moet verkopen. Daarmee maakt hij het zich niet makkelijk in een concurrerende markt.

Zevenhonderd stuks per seizoen

De internationale modewereld lag al een aan zijn voeten. Met het succes van zijn mannenlijn, een prachtig staaltje minimalisme in verrassende materialen, zoals pakken van Nylon, werd hem destijds na tien jaar te veel. Hij was nauwelijks nog bezig met ontwerpen. Op het hoogtepunt maakten ze met zes man zevenhonderd stuks per seizoen. Het was gewoon te veel. 

De snelheid van het systeem

In 2003 is Alexander meteen met de herstart van O + B Archive-collectie begonnen. Hierin komt de vorm van zo’n jasje nog meerdere seizoenen terug. Als dan niet in een andere stof of kleur.

From scratch

Hij naait nog elk proefmodel eigenhandig in elkaar. Allemaal, stuk voor stuk. Hij moet weten hoe iets in elkaar zit. Elke collectie begint from scratch. Natuurlijk, heeft hij inmiddels standaard patronen, dat is de basis, maar elke keer brengt hij daarmee opnieuw en gaat hij nieuwe maatsystemen bedenken.

Wat vind jij van de ontwerpen van Alexander van Slobbe? Laat het weten in de reacties 🙂

Bron: F, Hering. (2012). Meester van het minimalisme. Vogue Nederland – First issue 2012, 102-103.

Lees meer interessante artikelen over modeontwerpers en leuke mode weetjes

Het Marni-virus

Het Marni-virus

A well-kept secret among like-minded aesthetes werd Marni wel genoemd. Door zijn excentriciteit was dit Italiaanse label niet meteen een hit bij het grote publiek.

Lees meer
Nederlands spraakmakendste ontwerper

Nederlands spraakmakendste ontwerper

Carla Maria Fong-Leng Tsang is opgegroeid in het Rotterdamse Katendrecht. Ze is de meest flamboyante ontwerper die Nederland heeft gekend. Een inspiratiebron voor vele ontwerpers, onder wie Viktor en Rolf.

Lees meer
Alexander van Slobbe

Ontvang nieuwste artikelen in je inbox

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s