Zo weet je wat je uitgeeftLifestyle

Zo weet je wat je uitgeeft

Je kunt alleen maar beter op je geld letten als je weet waar het heen gaat. Een budget maken is de eerste stap naar meer geld overhouden.

  • Begin met alles op te schrijven waar je geld aan uitgeeft, ook koffie, tijdschriften, benzine, lunch, die leuke schoenen en snacks. Je zult schrikken als je ziet hoeveel je ongeveer uitgeeft.
  • Maak een lijstje van je vaste lasten: huur/hypotheek, energie, auto, verzekeringen, boodschappen, studieschuld, enzovoort. Tel daar je extra uitgaven bij, zoals de bioscoop, etentjes, manicure, etc. Vergeet de uitgaven niet die je maar een paar keer per jaar hebt, zoals contributies.
  • Bereken nu je inkomen en trek de belasting eraf als dat niet automatisch gebeurt. Trek nu je uitgaven eraf. Als je een positief bedrag overhoudt, is dat wat je die maand mag uitgeven. Op is op. Geen creditcard of pinpas uitgaven meer. Je hebt meer overzicht op je uitgaven als je contant betaalt. Je zult je geld minder snel uitgeven als je weet dat het op is. 
  • Geef je meer uit dan je verdient? Begin bij de lijst met extra uitgaven. Zie het niet als iets wat je jezelf ontzegt. Wat is nu belangrijker? Winkelen of de zekerheid dat je je rekeningen kunt betalen.
  • Scrap eerst de kleine dingen die je best kunt missen. Je dagelijkse cappuccino, je wekelijkse manicure. Maak thuis koffie en knip zelf je nagels 😉
  • Creditcard bedrijven profiteren van mensen die dingen kopen die ze zich niet kunnen veroorloven. Als jij een groot deel van je maandelijkse uitgaven zo betaald, snijd je jezelf dubbel in de vingers door ook nog veel rente te betalen. Afbetalen en weg met die creditcard.
  • Doe wat nodig is om jezelf in de hand te houden en stof met geld uitgeven. Stort dat wat je kunt missen maandelijks op een spaarrekening. Haal je creditcards uit je portemonnee en betaal zo veel mogelijk contant. Het is waarschijnlijk een hele opgave, maar bedenk je dat al die aankopen je niet gaan helpen als je straks een buffer nodig hebt.

Mij helpt het om te sparen en om te zien hoeveel geld ik overhoudt aan vrije tijd. Heb jij in een overzicht staan wat je uitgeeft en wat er in komt? Laat het weten in de reacties 🙂

Bron: Kalb, A., Volker, M., & Vitataal (Feerwerd). (2010). Vrouwenzaken / druk 1. Verba.

Lees meer interessante artikelen over lifestyle en leuke weetjes

Alles uit de kast!

Alles uit de kast!

Eens in de zoveel tijd is het weer tijd om je kledingkast uit te zoeken. Sommige kledingstukken pas je misschien niet meer of draag je niet en kun je verkopen.

Lees verder
Zo ontstress je

Zo ontstress je

Stress is de oorzaak achter veel kwalen. Een beetje stress is onmisbaar om goed te kunnen presteren, maar je moet wel weten hoe je die spanning weer kwijtraakt voor je de controle verliest.

Lees verder
Zo weet je wat je uitgeeft

Ontvang nieuwste artikelen in je inbox

Advertenties

Categorieën:Lifestyle

Getagd als:, , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s