Grote terugblik op kleine broekjesOutfit

Grote terugblik op kleine broekjes

Geen zomertrend zo alomtegenwoordig als die van de hotpants, de comeback kid van de mode. Groot geworden dankzij vrouwen als Marlene Dietrich en Daisy Duke.

Korte short signaleerden we al in de jaren dertig. Archeologen zouden zeggen dat ze al in de 4de eeuw na Christus bestonden. De term ‘hotpants’ werd voor het eerst gebruik in het modevakblad Womens’s Wear Daily in de herfst van 1970. De collectie waar Women’s Wear Daily over schreef was van de Frnase Dorothée Bis en niet van de Britse Mary Quant. Ook Mariuccia Mandelli van het Italiaanse modehuis Krizie zou in 1970 al vrouwenshort hebben ontworpen.

De eerste super korte broekjes die daadwerkelijk hotpants genoemd werden, kwamen uit de koker van Dorothée Bis, het swingende Parijse modehuis dat klanten in de zomer van 1970 rokken en broeken in alle mogelijke lengtes voorschotelde.

Chanel was een groot vernieuwer en bevrijder van het vrouwenlichaam, mordicus tegen het tonen van blote knieën. Coco vond dit de lelijkste lichaamsdelen. In de jaren dertig en veertig werden de korte vrouwen broeken al gesignaleerd. Denk aan Marlene Dietrich van Der blaue Engel (1930) en Blonde Venuw (1932), Ruby Keeler van de musical 42nd Street (1932) en Betty Grable van Million Dollar Legs (1939).

Betty Grable had volgens pantyfrabikanten ideaal gevormde benen.

De Britse krant Daily Mirror waagde zich eraan om begin jaren zeventig te melden dat hotpants alleen geschikt waren voor vrouwen onder de 25 jaar met een heupomtrek van 91 centimeter of minder. 

Vooral de rode hotpants werd het handelsmerk van de prostituee. In een reportage over tienerprosititutie in The New York Times Magazine uit 1975 werd beschreven hoe tippelaarsters op 8th Avenue stonden, gekleed in korte broekjes en op plateau hakken. Daarna werd de hotpants minder populair.

Dat veranderde toen actrice Catherine Bach in 1979 een korte afgeknipte spijkerbroek aan hand. Ook in Nederland was de korte broek populair. Onder andere bij Luv’, de Dolly Dots en Doris D & The ins. 

Daarna kwam Hooters met het werkoutfit van hun medewerkers, een witte tanktop en oranje atletiek broekje. De hotpants werd daardoor niet chique gevonden. In discotheken, clubs en muziekpodia bleef de hotpants wel. Jennifer Lopez, Shakira en Britney Spears traden er in op. 

Voor twerken bleken hotpants uitermate geschikt.

Short denim

In de jaren nul tot en met nu schieten de openluchtfestivals als paddenstoelen uit de grond en ook daar wordt de korte broek graag gezien. De afgeknipte spijkerbroek zijn overal te vinden.

Zijn jouw korte broeken ultra kort of valt het mee? Laat het weten in de reacties 🙂

Bron: Mode –  Volkskrant Magazine 07-03-2020

Lees meer interessante artikelen over outfits en leuke mode weetjes

Soorten rokken

Soorten rokken

Er zijn verschillende soorten rokken. Van een ballonrok tot aan een minirok.

Lees meer
De jaren 50

De jaren 50

Prada zorgt ervoor dat we er net zo fatsoenlijk uitzien als in de fifties. Met een vleugje leer en een toefje skin oogt het allemaal stiekem wat frivoler.

Lees meer
Zo wordt je stijlvol oud

Zo wordt je stijlvol oud

Je wordt ouder of je het nu leuk vindt of niet. Je jeugd mag je ontglippen. Als je voor jezelf zorgt, hoeven je uiterlijk en levenslust dat niet te doen.

Lees meer
Grote terugblik op kleine broekjes

Ontvang nieuwste artikelen in je inbox

Advertenties

Categorieën:Outfit

Getagd als:, , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s