De 10 mooiste dorpen van FrankrijkFrankrijk

De 10 mooiste dorpen van Frankrijk

Een aantal mooiste dorpen van Frankrijk.

Le Bois, Savoie

Le Bois - Savoie

In Champagny-en-Vanoise eindigt het dal en lijkt het alsof de bebouwing ophoudt. Een smalle weg brengt je toch nog verder. Het asfalt klimt bijna loodrecht omhoog en wringt zich door een kloof tot een hoogvlakte opdoemt met middenin het gehucht Le Bois. Honderd jaar geleden was dit een bloeiende boerengemeenschap met hogerop gelegen hameaux, groepjes huizen van hout en steen die werden bewoond door grote families. Een deel van de panden is in verval, een deel prachtig opgeknapt en ‘s zomers in gebruik als vakantiewoning. In Le Bois herinneren originele gevels, soms is de oude reclame van een café of winkel nog zichtbaar,aan het levendige verleden. De plek ligt vredig aan de rand van het Parc National de la Vanoise.

Collioure, Pyrénées-Orientales

Collioure - Pyrénées-Orientales

Er zijn pastelkleurige huizen, een robuust kasteel, traditionele vissersbootjes en een spectaculaire rotskust. In bar Les Templiers hangen reproducties van werken waarmee kunstenaars hun rekening betaalde. Onder hen ook Picasso, Chagall en Dali.

Balazuc, Ardèche

Balazuc - Ardèche

Balazuc balanceert op een steile rotswand boven de snelstromende Ardèche. Telkens als de wind in de vallei aanwakkert, lijken de huizen in de afgrond te worden geblazen. Toch houden ze al eeuwen stand. Het plaatsje Balazuc ziet er bijna nog zo uit als honderden jaren geleden, toen Seigneurs de Balazuc er met strenge hand regeerde, de regio controleerden en op kruistocht gingen. De Rue Publique was in de middeleeuwen de hoofdstraat van het dorp. Als je er doorheen wandelt, word je voortdurend verrast. Door een fraaie, waterbron, een bijzonder geveltje of een steegje dat schuilgaat onder oude gewelven. Neem aan de rand van het dorp op een muurtje plaats en wacht tot de zon achter de bergen aan de overkant van het water zakt. Pure magie.

Cassel, Le Nord

De aantrekkingskracht van Cassel zit in de unieke sfeer. Die voelt als Frankrijk, maar het dorp ziet eruit als Vlaanderen. Inclusief ene Grote Markt die in België steevast het centrum van een stad of dorp is. Cassel ligt in het hart van Frans Vlaanderen, omringt door plaatjes met namen als Boeschepe en Bollezele. Na een reeks van oorlogen en grenst wisten kwamen deze van oorsprong Vlaamse dorpen begin 18e eeuw definitief in Frankrijk te liggen. Lang hielden de mensen zich vast aan hun West Vlaams dialect, maar tegenwoordig zijn er nauwelijks nog inwoners te vinden die het spreken. Cassel is het ideale vertrekpunt voor een bezoek aan deze streek vol gebouwen die meer Vlaams dan Frans zijn.

Claviers, Var

Ze zijn kenmerkend voor het achterland van de Côte d’Azur: de villages perchés. hooggelegen dorpen die uitkijken over een landschap van olijfbomen, wijngaarden en golvend heuvelland. Veel zonaanbidders maken vanaf het strand een uitstapje naar toppers, zoals Gourdon, Tourrettes-sur-Loup en Saint-Paul-de-Vence. Claviers ligt net wat verder weg van de belangrijkste toeristen concentraties en is authentiek gebleven. Het dorp heeft een kleine middeleeuwse kern met kruip-door-sluip-door-straatjes, die vroeger bruisten van activiteit met onder andere schoenmakers, mandenvlechters, kleermakers, olijfmolens en pottenbakkers.

Cancale, Bretagne

Cancale - Bretagne

Op een steenworp afstand van de beroemde vestingstad Saint-Malo ligt het dorpje Cancale. Gezellig centrum, mooie ligging aan het water, charmant haventje. Bovenal is Cancale de hoofdstad van oesterteelt en culi-fans komen van heinde en verre om hier oesters te eten of direct van de producent te kopen p de markt. Sommige kwekers hebben hun bedrijf opengesteld voor bezoekers, inclusief een proeverij en kijkje op de oesterbanken in zee. Vanaf de hoger gelegen kliffen is er prachtig uitzicht op de honderden oestervelden die bij eb droog vallen.

Bonneval-sur-Arc, Savoie

Bonneval-sur-Arc - Savoie

Bonneval-sur-Arc is een klein menselijk bastion in de woeste bergwereld van de Haute-Savoie. Het bestaat uit een relatief modern centrum met enkele hostels en appartementen en een authentiek deel dat behoort tot Les Plus Beaux Villages de France, een club van mooie dorpen met strenge toelatingseisen. Het oude deel is in honderden jaren nauwelijks veranderd. De huizen zijn gebouwd van hout en grijze stenen, met leistenen daken en kleine ramen. Het op 1800 meter hoogte gelegen dorp ligt aan de voet van de Col de l’Iseran, bekend van de Tour de France. Een korte wandeling leidt naar het verlaten gehucht l’Êcot, dat op de monumentenlijst staat en voelt als het einde van de wereld.

Le Poët-Laval, Drôme

Het oude deel van Le Poët-Laval bestaat uit ruïnes die de fantasie prikkelen en opgeknapte straten waar je aangenaam doorheen kunt wandelen. Het is alsof je een dorp bezoekt dat honderd jaar heeft geslapen en recent onder de klimop en doornstruiken vandaan is gehaald. Op de top staat de donjon, de versterkte toren, met de resten van een kasteel. Daaronder ligt een terras tussen de olijfbomen vanwaar je uitkijkt over de Drôme. In het lager gelegen gedeelte van Le Poët-Laval woonde schrijver Gerard Reve. Zijn huis, La Grace, is er nog te vinden, tegenover de bakkerij.

Mers-les-Bains, Somme

Mers-les-Bains - Somme

Vierhonderd beschermde art nouveau-gebouwen maken Mers-les-Bains tot een van de mooiste kustplaatsen van Europa. De boulevard is een aaneenschakeling van kleurrijke gevels met houten balkons, erkers, ornamenten en decoraties van mozaïek en tegelwerk. Het plaatsje werd populair toen het eind 19e eeuw een spoorlijnverbinding kreeg met Parijs en le tout paris er een vakantiehuis wilde. Als bij een wonder heet het historische centrum de Tweede Wereldoorlog bijna schadevrij doorstaan. Vanuit Mers, zoals de plaats kortweg wordt genoemd, moet je beslist de kustlijn ontdekken. Die is spectaculair met steile kliffen en brede stranden, waar wind en golven vrij spel hebben. Te voet kun je ook het stadje Le Tréport bezoeken, dat aan de overkant van de riviermonding ligt. Een tandradbaan brengt je naar een uitzichtpunt en een bunker uit de Tweede Wereldoorlog.

Arbois, Jura

Arbois - Jura

Veel Nederlandse Frankrijk bezoekers laten de Jura letterlijk links liggen op weg naar het zuiden. De streek is prachtig en vol verrassingen. Neem het dorp Arbois, dat wordt omringt door heuvels en wijngaarden. Het compacte centrum staat vol huizen in aardetinten met gekleurde luiken. In de smalle straten vind je winkels met producten uit de streek, met uiteraard de nadruk op wijn. Bekend is Arbois ook dankzij Louis Pasteur, de man die in de 149e eeuw de theorie bedacht dat veel ziektes worden veroorzaakt door minuscuul klein leven. Zijn standbeeld staat in een parkje aan de hoofdweg door het dorp en zijn voormalige woonhuis is nu museum.

Welke leuke dorpen in Frankrijk ken jij? Laat weten welk dorp in Frankrijk aan de lijst toegevoegd kan worden 🙂

Bron: Avontuur, H. (2020, 16 mei). De 10 mooiste dorpen van Frankrijk. BN DeStem Magazine, pp. 38–41.

Lees meer interessante artikelen over reizen en leuke weetjes over bestemmingen

De weg is het doel trektocht door de Alpen

De weg is het doel: trektocht door de Alpen

Idyllische landschappen, een adembenemend uitzicht, geen wifi: in de Alpen tot rust komen. Met een trendy sport-look voel je je nog fitter.

Lees verder
De 10 mooiste dorpen van Frankrijk

Ontvang nieuwste artikelen in je inbox

Advertenties

1 antwoord »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s