Lucas Ossendrijver: Een schuchtere visionair

Het leek een onmogelijke opdracht, waarmee Lucas Ossendrijver in 2006 werd binnengehaald als hoofdontwerper van het destijds wat ingeslapen Lanvin Homme. De bedeesde designer uit Amersfoort oversteeg met zijn unieke aanpak alle verwachtingen.

Nooit tevreden

Wat Lucas bij Dior heeft geleerd is vooral precisie, tot het uiterste gaan en nooit tevreden zijn met het eindresultaat. Dior is misschien wel het meest emblematische couturehuis dat er is en dat was op zich al een hele ervaring. Zo heerst er een streng protocol, er was al tijd afstand en Hedi Slimane hield dat ook in stand. Hij had een chauffeur en Lucas kwam op de fiets. Officiële dingen moesten altijd via de secretaresse. Alleen de echt oude couturehuizen werken nog zo.

Familiegevoel

Lanvin is het tegenovergestelde van Dior dat is bijna een familiebedrijf. Lanvin zegt: “We zijn niet klein, we zijn niet groot, we zijn human sized”. Het is allemaal heel menselijk, deuren van werkkamers staan altijd open. Lucas heeft een vrij klein team, vijf assistenten en drie stagiaires en hij wil dat iedereen zich vrij kan uiten, dat er een open dialoog is. Alber Ebaz is ook niet iemand die in een ivoren toren zit. We praten een overleggen veel, werken echt samen. Lucas in het atelier boven de mannenwinkel van Lanvin in Parijs en Alber boven de vrouwenwinkel. Ze zwaaien af en toe naar elkaar, maar meestal heeft hij de gordijnen dicht als hij aan het werk is.

Eruit met die jas

Het is een soort vader-zoonrelatie. Hij is Lucas zijn mannetje en vanaf het begin was er een kolik. Ze hebben ook interessante dialogen, want Alber heeft een andere kijk op de dingen, is geen mannen ontwerper en niet gehecht aan een ontwerp dat Lucas heeft gemaakt. Dan kan hij zeggen: “Die jas heb je helemaal niet nodig, gooi ‘m eruit”. Lucas gaat ook weleens bij Alber kijken, alleen om even te ruiken. Niet om hetzelfde te doen. Mannenkleding is een andere taal dan vrouwenkleren, een heel andere benadering ook.

Vezelniveau

Mannen kopen kleren anders dan vrouwen. Vrouwen willen ieder seizoen van alles het nieuwste.Mannen zijn veel pragmatischer, wat ze beviel, willen ze eigenlijk het volgend seizoen weer. Het is een evolutie, in plaats van iedere keer een revolutie. Dus veranderen mannenkleren ook langzaam, het gaat meer op de millimeter en om de constructie binnenin. Dingen die je misschien niet eens zozeer van de buitenkant ziet. De stoffen veranderen, de manier waarop een stof aanvoelt, het gewicht, of een stom ademt of niet, een nieuwe melange van vezels.

Jeannes lifestylemerk

Toen Lucas bij Lanvin kwam was er naast de maatwerklijn ook een ingeslapen prêt-à-porter-lijn. Heel klassiek, maar zonder imago. Daarnaast wilde hij een garderobe mak3en voor een man van nu. We wilden eigenlijk niet modieus zijn, maar teurgegaan naar een soort lifestyle brands, dat wat Jeanne Lanvin destijds ook voor ogen had. Het hele assortiment bieden: pyjama’s, ondergoed, sokken, pakken, smokings, schoenen, sneakers, accessoires, sieraden. Het is een soort luxe supermarkt geworden. Voor elk moment van de dag kun je wat vinden bij Lanvin.

Showroomgenie

Lucas zijn eerste show voor Lanvin was in De Crillon, in drie kleine zalen en er waren 28 looks. Het was zeer kleinschalig en nog heel klassiek, want ik wilde niet breken met alles wat Lanvin was, op dat moment. Stap voor stap heeft Lucas geprobeerd het imago te veranderen en vooruit te laten gaan. De verkoop was destijds nog in onze showroom, vier tafels. Inmiddels zijn het er dertig.

Individuele mode

Toen Lucas bij Lanvin begon werd mannenmode nog erg gedicteerd door één silhouet, bedacht door Hedi: strak, slank, zwart, wit. Lucas heeft geprobeerd een meer individuele mode voor te stellen. In een defilé zijn er meestal rond de veretig looks en evenzoveel modellen, allemaal verschillende types.

Sensueel experiment

Lanvin is bekend geworden met het mixen van dingen: een maatpak met een sneaker of een kasjmieren joggingbroek met een colbert en overhemd. Zodra je dingen mixt, wordt het minder uniform. Het is een mentaliteit, openstaan voor het experiment. Mannenmode zit vol codes, die we constant proberen te doorbreken. We willen iets sensueels aanreiken voor een man die niet bang is zijn gevoelens te tonen en die van spelen met kleding houdt.

Niet extravagant

Lucas vind het typisch Nederlands dat hij veel met constructie bezig is. Ook de nuchterheid waarmee hij met dingen omgaat. Vroeger dacht hij dat hij niet geschikt was om ontwerper te worden. Dat je daarvoor hele exuberant en extravagant moet zijn, terwijl hij vrij ingetogen is en niet graag naar modefeestjes ga. Bij Lanvin is dat jij een sterk punt. Lucas zijn karakter komt overeen met het merk en de manier waarop hij werkt. 

‘Everyone has a foxy side’

Deze quote werd verwekt tijdens een show die stond op een vossenstaart die tijdens een show onder een jas uitkwam. Lucas vindt het spannend als dingen onderhuids zijn, dat je pas als je goed kijkt dingen ziet die wat meer subversief zijn, duister en excentriek. 

Lucas Ossendrijver vormt samen met Pascale Gatzen, Marcel Verheijen, Viktor and Rolft en Saskia van Drimmelen direct na hun afstuderen aan de kunstacademie in Arnhem, in 1994, het collectief ‘Le Crie Néerlandais’ om gezamenlijk shows te geven in Parijs. Hij verhuisd in 1996 naar Parijs en werkt na een korte periode bij vrouwen lable Plein Dus, vier jaar lang als assistent van Roy Krejberg bij Kenzo Homme. Aansluitend is hij een jaar lang verantwoordelijk voor de mannenlijn van Kostas Murkudis, de ex-assistent van Helmut Lang. Ossendrijver wordt binnengehaald bij Dior Homme, waar hij 3,5 jaar assistent is van Hedi Slimane. Sinds 2005 is hij hoofdontwerper van Lanvin Homme. Zijn vernieuwende visie op luxe, niet pronken maar genieten, levert hem trouw fans op.

Wat vind jij van de ontwerpen van Lucas Ossendrijver? Laat het weten in de reacties 🙂

Lees meer interessante artikelen over modeontwerpers en leuke mode weetjes

Het Marni-virus

Het Marni-virus

A well-kept secret among like-minded aesthetes werd Marni wel genoemd. Door zijn excentriciteit was dit Italiaanse label niet meteen een hit bij het grote publiek. … More Het Marni-virus

Lees meer
Lucas Ossendrijver: Een schuchtere visionair

Ontvang nieuwste artikelen in je inbox

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s