Gileppe stuwdamBelgië

Gileppe stuwdam

De Gileppe stuwdam is een machtig mooi bouwwerk in de Ardennen en ligt nabij de plaats Jalhay. Het stuwmeer, het Lac la Gilleppe,heeft een capaciteit van maar liefst 25 miljoen kubieke meter water. Dat is veel, heel veel! De enorme stuwdam behoort tot de oudste betonnen stuwdammen van Europa en de bouw begon in 1869 en duurde tot 1878. Op 28 juli van dat jaar werd de stuwdam geopend door koning Leopold II. In 1971 werd de stuwdam opgehoogd tot de huidige hoogte.

Vandaag de dag kunt u een schitterende wandeling maken en de oevers van het meer verkennen. U kunt ook over de Gileppe stuwdam wandelen en even stilstaan bij het indrukwekkende beeld van de 13 meter hoge leeuw. Dit beeld is gemaakt door Félix Bourré en bestaat uit 186 blokken steen. Het is een indrukwekkend beeld en schitterend om te zien.

U kunt gratis parkeren en vervolgens loopt u naar de zeventig meter hoge uitzichttoren. U kunt dan met de lift omhoog naar de top. Hier heeft u een prachtig uitzicht op de omgeving. U ziet dan onder meer het Hertogenwald. Ook zijn hier toiletten en is er een brasserie met een leuke kaart. U kunt dan de lift helemaal naar beneden nemen. Dan loopt u zo de dam op. Ook is hier een brasserie te vinden en een leuke speeltuin voor de kinderen. Allemaal goed geregeld!

Adres: Route de la Gileppe 55 A, 4845 Jalhay

Deze stuwdam heb ik een keer bezocht toen ik in de Ardennen was. Mooi om een keer bezocht te hebben. Ben jij al een keer bij de Gileppe stuwdam geweest? Laat het weten in de reacties 🙂

Lees meer interessante artikelen over reizen en leuke weetjes over bestemmingen

Ninglinspo - wandeling

Ninglinspo – wandeling

De Ninglinspo is de enige bergrivier en is een unieke wandeling in de Ardennen. Gelegen in het zuiden van de Ardennen

Lees meer
Hotspots in Antwerpen

Hotspots in Antwerpen

In Antwerpen gebeurt er het meeste in ’t Zuid. De straatjes rondom de Marnixplaats zijn favoriet. Let op, want als je verder afzakt in de volksbuurt Het Kiel moet je goed op blijven letten.

Lees meer
Grot van Remouchamps

Grot van Remouchamps

De Grot van Remouchamps wordt sinds 1828 door toeristen bezocht. De harshoudende fakkels die destijds door de eerste bezoekers gebruikt werden, moeten maar een vage indruk nagelaten hebben, in vergelijking met de pracht dat heden te zien is, dankzij de luister van de moderne verlichting.

Lees meer
Gileppe stuwdam

Ontvang nieuwste artikelen in je inbox

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s