Geheimen van de burenDuitsland

Geheimen van de buren

Duitsland, het populairste land voor vakantievierende Nederlanders. Hoe goed kennen we ons buurland? zestien bestemmingen die niet meteen bij iedereen een lichtje doen branden.

1. De Halligen, Waddenzee

Als je weg wilt van alles, reis je naar het noordelijkste puntje, waar een archipel van tien eilandjes ligt: de Halligen. een veerboot of een treintje over een dam, brengt je naar bijvoorbeeld Oland of Langeness. Niet volgens een vaste dienstregeling, maar afhankelijk van eb en vloed. alle huizen zijn gebouwd op een Warft, een soort terp, die bij stormvloed droog blijft. 

2. Quedlinburg, vakwerk

Vakwerkhuizen vind je in Duitsland bijna overal, maar nergens zo veel, groot en puur als in Quedlinburg in de voormalige DDR. In plaats van gesloopt of gemoderniseerd, werden de meeste huizen destijds aan hun lot overgelaten. Geldgebrek heeft soms zo zijn voordelen, want dwalend door het oude centrum kun je nu zo’n 1300 beschermde gevels bewonderen, met die typische vakverdeling van houten balken en tussenstukken die met baksteen of leem zijn opgevuld.

3. Pfalz, wijn

Het is een uurtje langer rijden dan naar de traditionele wijnregio’s zoals de Moezel of de Ahr. De beloning: een golvend landschap vol wijngaarden dat door de hogere toppen van het Pfälzerwald wordt beschermd tegen wind en koude lucht. Decennialang stond de regio bekend als producent van goedkope, vaak halfdroge wijn. Een nieuwe generatie wijnboeren grijpt terug op kwaliteit, waardoor de streek weer meespeelt in de top van Duitse wijnregio’s. Er worden rieslings en sauvignon blancs geproduceerd die internationaal furore maken. Beste reistijd: Altweibersommer, het najaar. Dan wordt er geoogst en vieren de dorpen uitbundig feest.

4. Warnemünde, badplaats

Warnemünde is de ongepolijste badplaats van havenstad Rostock. Met een andere schoonheid dan die van de lieflijke badplaatsen op de eilanden Sylt en Rúgen. In warnemünde meng het klassieke badtoerisme zich met dat van de DDR-periode. Blikvangers zijn twee betonnen iconen uit de communistische tijd. Zo staat bij de vuurtoren een voorbeeld van creatieve betonarchitectuur: de Theepot. Verderop aan de boulevard stuit je op Hotel Neptun, een torenflat die ooit het domein was van handelaren, partijbonzen en spionnen.

5. Haus Schminke, het nieuwe bouwen

Haus Schminke in Löbau is misschien wel het mooiste voorbeeld van bauhaus, de kunst-, stijl-, en architectuurstroming die furore maakte tussen 1919 en 1932. het pand werd tijdens het interbellum gebouwd door architect Hans Scharoun, in opdracht van deegwaar fabrikanten Fritz en Charlotte Schminke. De golvende en strakke lijnen kenmerken de villa. Geheel volgens de principes van Bauhaus ontbreken opvallende decoraties. Leuk: je kun er blijven slapen.

6. Tübingen, Cambridge op zijn Duits

Tübingen (85.000 inwoners) bestaat voor de helft uit mensen tussen de 20 en 30 jaar oud. Of je nu rond de universiteitsgebouwen wandelt of in de traditionele binnenstad, overal zijn jongeren die skaten, biken, hangen, studeren, lachen. Net zoals in de Engelse universiteitssteden Oxford en Cambridge kun je een vaartocht maken met een platte schuit die met een stok wordt voortgeduwd, hier Stocherkahn geheten. Alleen gaat het hier over de Neckar, een zijrivier van de Rijn.

7. Menzenschwand, top schilder

Duitsland heeft grote schilders voortgebracht, zoals albrecht Dürer, Paul Klee en Max Ernst. Een naam hoor je zelden, terwijl hij bij leven een wereldster was: Franz Xaver Winterhalter. Als boerenzoon wist hij zich te ontworstelen aan het dropje Menzenschwand, om carrière te maken als de grootste portretschilder van de 19e eeuwse aristocratie. Franz Xaver reisde langs koningshuizen van Europa om er vorsten, vorstinnen, prinsen en prinsessen te schilderen. zijn troef: de mensen hoefden niet stil te zitten. Op die manier kon hij hun karakter beter ‘lezen’ en dat in het portret verwerken. zijn beroemdste werk is dat van keizerin Sissi, met sterren in het haar. In Menzenschwand is een klein museum over Franz Xaver Winterhalter ingericht.

8. Bergisches Land, industrieel erfgoed

Bij industrieel erfgoed ligt de nadruk vaak op het hergebruik van fabrieken en hoogovens in het Ruhrgebied. Logisch, een deel is tot Werelderfgoed benoemd. Maar de wieg van de industrialisatie stond in het Bergisches Land, rondom het riviertje de Weser. Met waterkracht werden hier de eerste textielfabrieken aangedreven. Nu de industrie is verdwenen neemt de natuur het gebied weer in bezit en zijn de spoorlijnen vervangen door fietspaden. Het is er onverwacht mooi, stil en groen.

9. Frankfurt, skyline

Voor de mooiste skyline van Duitsland moet je in Frankfurt zijn, de stad van geld, Goethe en topmusea als het Filmmuseum en het Museum voor Moderne Kunst. door bombardementen verloor Frankfurt tijdens de Tweede wereldoorlog zijn middeleeuwse centrum. Op die plek staat nu een woud van wolkenkrabbers waarvan er vijftien hoger zijn dan 150 meter. Nog eens vijftig Wolkenkratzer staat in de steigers of op de planning. Uniek in Europa. voor de leukste plek om de skyline te bewonderen ga je naar de zuidoever. Deze verandert in de zomermaanden in een mix van strand en stadspark met cafés en bars.

10. Isartal, wildernis

Het gewilde Isartal verbindt het Wettersteingebergte met het Karwendel Massief in het zuiden van Duitsland. Een 13 kilometer lange tolweg voert door een landschap dat het ‘Canada van Duitsland’ wordt genoemd. Dat is overdreven, maar het voelt wel groots, leeg en eindeloos. Geen dorpen, boerderijen, stroompalen of aangeharkte natuurl De weg, pas een officiële straat sinds de jaren 60, volgt de rivierbedding van de Isar. Het is de enige bedding in Duitsland die zich nog volledig op natuurlijke wijze mag vormen. het water stroomt daardoor nooit lang op dezelfde manier, geulen en stromen verplaatsen zich voortdurend. Mooi wandelgebied ook.

11. Königssee, hop on hop off

Alleen voor de veerboten zou je het al moeten doen: een kaartje kopen voor een trip over de Königssee in het Berchtesgadener Land. De smalle klassieke schepen met houten interieur, elektrisch aangedreven, brengen je naar vier stops aan het meer. Vanaf de aanlegsteigers kun je wandelingen maken naar bergtoppen, almen, de Obersee of het kerkje van St. Bartholomä.

12. Rhön, middelgebergte

Deze streek bevindt zich oostelijk van Fulda in het hart van Duitsland. Bij gebrek aan grote bezienswaardigheden bezoeken relatief weinig toeristen die ongerepte middelgebergte. De schoonheid schuilt in kleine dingen, zoals een zandpad dat door de akkers slingert, de donkere nacht (Dark Sky Reserve), boerendorpen en vergezichten die niet worden verstoord door industrie of megastallen.

13. Dinkelsbühl, ommuurde stad

De kern is nog volledig ommuurd en de huizen zijn de afgelopen vierhonderd jaar nauwelijks veranderd: stadspoorten, patriciërshuizen, gevangenis, kerken, klooster en stadhuis. Het kan zo figureren in een film over de middeleeuwen. 

14. Duitse Alpenroute, autorijden

In het diepe zuiden ligt de moeder van alle toeristische autoroutes: de Deutsche Alpenstrasse. Al in de 19e eeuw deed de Beierse koning Maximiliaan II verslag van een tocht die hij maakte tussen Berchtesgaden en de Bodensee. Rond 1960 werd het traject verhard en ontstond een 450 kilometer lange route door heuvel- en bergland.

15. Dresden, betonbouwmuseum

Je kunt Dresen bezoeken voor de Gemäldegalerie, Semperoper en Frauenkirche, allemaal uitgevoerd in uitbundige barok. Interessant is ook de actuele bouwgeschiedenis van ede stad. In de wijk Johann Stadt geeft een openluchtmuseum uitleg over de beroemde Plattenbau, de bouwwijze waarbij met betonplaten complete flats in elkaar werden gezet. Na de hereniging werd het een tijd als oerlelijk beschouwd, maar ondertussen is er bewondering voor het vernuft en de efficiëntie van dit systeem. de wijk zelf bestaat voor een groot deel uit Plattenbau-beton flats.

16. Fänkische Schweiz, kastelen

In geen enkele andere Duitse regio zijn zoveel burchten en kastelen te vinden als in de Fränkische Schweiz. Bij gebrek aan absolute toppers als Neuschwanstein of Burg Eltz, ontglipt de streek aan het grote toerisme. Maar wie op zoek is naar de ouderwetse romantiek van ruïnes en middeleeuwse dorpen in groen heuvelland, zit hier goed. Een deel van de Burgenstrasse voert dwars door deze streek.

Ken jij nog een leuke stad of mooi dorp in Duitsland? Laat het weten in de reacties 🙂

Lees meer interessante artikelen over Duitsland en leuke weetjes over reizen

Siegessäule

Bezienswaardigheden in Berlijn

Berlijn is een grote internationale stad waar je veel kunt bezoeken over de geschiedenis.

Lees meer
Vervoer door Berlijn

Vervoer door Berlijn

De bussen, trams, metro’s en treinen zijn goed georganiseerd. Je kan een Berlin Welcome Card kopen om gratis gebruik te maken van  openbaar vervoer en andere kortingen.

Lees meer
Geheimen van de buren

Ontvang nieuwste artikelen in je inbox

Advertenties

1 antwoord »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s