SiegessäuleDuitsland

Bezienswaardigheden in Berlijn

Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche

Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche

De Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche was ooit een reusachtige kerk die door de tweede wereldoorlog ernstig is verwoest. Er staat nog één toren waarvan het puntje ontbreekt. De Gedächtniskirche staat er ter herdenking aan de tweede wereldoorlog.

De kerk ligt aan de Kurfürstendamm. Dit is een van de bekendste straten van Berlijn. Er zijn veel winkels, restaurant, cafés en hotels te vinden. Grote modeontwerpers hebben hier hun winkels en ook zijn er showrooms voor auto’s. De straat is 3,5 km lang en ligt in de wijk Charlottenburg-Wilmersdorf in West-Berlijn.

Adres: Breitscheidplatz, 10789 Berlin, Duitsland 

Siegessäule

Siegessäule

De Siegessäule (1864-1873) werd opgericht op verzoek van keizer Wilhelm I om de overwinning van Pruisen op Frankrijk, Oostenrijk en Denemarken te herdenken. Op de top staat een gouden beeld van Viktoria, godin van de overwinning. Er is een tentoonstelling en een uitzichtplatform met uitzicht over stadspark Tiergarten.

Adres: Großer Stern, 10557 Berlin, Duitsland
Entree is EUR 3,-

Reichstag

Reichstag

De Rijksdag is sinds 1999 de zetel van het Duitse parlement. Het eeuwenoud monument heeft moderne architectuur. Vanuit de moderne glazen koepel heb je een mooi uitzicht over de skyline van Berlijn.

Adres: Platz der Republik 1, 11011 Berlin, Duitsland
Metro: S+U (U55) Hauptbahnhof of U55 Bundestag
Entree is gratis

Museuminsel

Museuminsel

In het museumeiland staan de meest belangrijke kunstmusea van Berlijn die samen een belangrijk aandeel bezitten van de kunstgeschiedenis. Het Museuminsel omvat de volgende musea: Alte Nationalgalerie, Altes Museum, Bode-Museum, Neues Museum en het Pergamonmuseum.

Adres: Platz der Republik 1, 10557 Berlin, Duitsland
Metro: S+U (U2, U5, U8) Alexanderplatz of

Brandenburger Tor

Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor is de oude stadspoort. Hiermee bood de stad toegang tot de stad aan de andere kant van de stadsmuur. De stadspoort heeft het Pruisische Rijk, het Derde Rijk en de Koude Oorlog meegemaakt. De stadspoort kwam tussen 1961 en 1989 op grondgebied van Oost-Berlijn te staan en werd omsloten door de Berlijnse Muur. Toen de Berlijnse Muur viel kwam werd de Brandenburger Tor symbool voor de Duitse eenwording.

Adres: Pariser Platz, 10117 Berlijn, Duitsland
Metro: U55

Potsdamer Platz

Potsdamer Platz

Potsdamer Platz is al jarenlang de belangrijke handelsplaats van Berlijn, met pauzes tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog. Jarenlang is Potsdamer Platz in tweeën gesplitst door de Berlijnse Muur. Restanten van de muur en de wachttoren in de Erna-Berger-Straße herinneren daar nog aan. Nu staat het plein vol moderne architectuur. Het SonyCenter is een indrukwekkend glazen gebouw.

Adres: Potsdamer Platz, 10785 Berlin, Duitsland

Holocaust-Mahnmal

Holocaust-Mahnmal

Het monument bestaat uit meer dan 2.700 betonnen blokken die de omgekomen joden in de Tweede Wereldoorlog herdenken. Je kunt tussen de blokken doorlopen. Een expliciete betekenis heeft de architect Peter Eisenman er niet aangegeven. Onder het blokkenveld is een gratis expositie.

Adres: Cora-Berliner-Straße 1, 10117 Berlin, Duitsland
Metro: S+U (U2) Potsdamer Platz, S+U (U55) Brandenburger Tor of U (U6) Französische Straße, Entree: gratis

Unter den Linden

Unter den Linden

Unter den Linden was in het voormalige Oost-Duitsland de belangrijkste straat. Een straat met historische gebouwen. Op de hoek van Hinter dem Gießhaus en Unter den Linden vind je rechts het neoclassicistsche gebouw van de Neue Wache, een gedenkplaats voor de slachtoffers van oorlogen. Wat verder staat het standbeeld van Frederik de Grote. Het mooiste operagebouw van Duitsland, de Staatsoper Unter den Linden, bevindt zich verder langs de boulevard.

Adres: 10117 Berlijn, Duitsland

Gendarmenmarkt

Gendarmenmarkt

De Gendarmenmarkt wordt het mooiste plein van Berlijn genoemd. De twee identieke doms en het concertgebouw uit de 19e eeuw nemen je mee naar het vooroorlogse Berlijn. Het 3,3 hectare grote plein ligt in het stadsdeel Mitte, vlak achter de boulevard Unter den Linden.De Gendarmenmarkt wordt het mooiste plein van Berlijn genoemd. De twee identieke doms en het concertgebouw uit de 19e eeuw nemen je mee naar het vooroorlogse Berlijn. Het 3,3 hectare grote plein ligt in het stadsdeel Mitte, vlak achter de boulevard Unter den Linden.

Adres: Gendarmenmarkt 1, Berlijn-Mitte
Metro: U2 Hausvogteiplatz, U2 of U6 Stadtmitte

Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie was een controlepost langs de Berlijnse Muur tussen de Amerikaanse en Russische sectoren in.

Adres: Friedrichstraße 43-45, 10117 Berlin, Duitsland

Fernsehturm

Fernsehturm

De Fernsehturm werd in 1969 in het toenmalige Oost-Berlijn geopend. Als televisietoren en om te laten zien hoe modern de DDR was. Vanaf 350 meter hoogte heb je een mooi uitzicht over de stad.

Adres: Panoramastraße 1A
Metro: S+U (U2, U5, U8) Alexanderplatz
Entree: EUR 13,00

Alexanderplatz

Ontstaan is Alexanderplatz als een markt, momenteel een ontmoetingsplek voor jongeren, een winkelparadijs en de thuisbasis van bezienswaardigheden: Fernsehturm, Marienkirche, Weltzeituhr en het Rotes Rathaus.

Berlijnse muur

Berlijnse muur

Nadat de Berlijnse Muur in 1989 is gevallen, zijn de meeste stukken muur zo snel mogelijk uit de stad verdwenen. Iedereen, op de DDR-staatshoofden na, was blij dat die muur weg was. Voor diegenen die de Koude Oorlog niet hebben meegemaakt, is het lastig een voorstelling te maken hoe het leven met de muur was. Een idee krijg je bij de Gedenkstätte Bernauer Straße. Naast een origineel stuk muur met wachttoren staan er informatieborden over vluchtpogingen die in de Bernauer Straße waren. Op verschillende plaatsen in de stad kun je delen van de Berlijnse muur terug vinden.

Adres: Gedenkstätte Bernauer Straße 111
Metro: S Nordbahnhof of U8 Bernauer Straße
Entree is gratis

Het laatst complete stuk van de Berlijnse muur

Adres: Adele-Schreiber-Krieger-Straße, 10117 Berlin, Duitsland 

East Side Gallery

Hier is 1200 meter muur beschilderd door kunstenaars uit de hele wereld.

Adres: Mühlenstraße 3-100, 10243 Berlin, Duitsland

Warschauer Brücke

Gewoon op de Warschauer Brücke(brug) gaan staan en kijken wat voor volk hier rondloopt. Een bijzondere mix van mensen vind je hier. Én hier zie je een prachtig stukje urban skyline en bij helder weer een prachtige zonsondergang.

Adres: Warschauer Brücke, 10243 Berlin, Duitsland
Metro: S+U Warschauer Straße
Entree is gratis

Oberbaumbrücke

Oberbaumbrücke

De Oberbaumbrücke is de mooiste brug van Berlijn en verbindt de wijken Friedrichshain en Kreuzberg met elkaar. In de Koude Oorlog diende de brug als grensovergang tussen Oost- en West-Berlijn.

Slot Charlottenburg

Slot Charlottenburg

Slot Charlottenburg ligt buiten het centrum en niet direct bij een metrostation. Het oorspronkelijke slot stamt uit de zeventiende eeuw, maar is in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd geraakt. Het is daarna hersteld tot het hedendaagse slot dat op alle dagen behalve op maandag open is voor het publiek.

Adres: Spandauer Damm 10-22, 14059 Berlin, Duitsland

Olympiastadion Berlin

Olympiastadion Berlin

Het Olympische dorp van Berlijn als onderdak voor de Olympische atleten van 1936. Later als basis voor eerst het Duitse en daarna het Russische leger. Van april tot oktober is het dorp dagelijks te bezoeken, met of zonder rondleiding.

Monbijoupark

Monbijoupark

Aan de oevers van de Spree-rivier, nog geen 500 meter van het populaire uitgaansgebied Hackescher Markt, ligt Monbijoupark. Het Monbijoupark is in twee delen gesplitst en wordt door een 9 meter brede promenade verbonden. Naast de goed onderhouden grasperken vind je hier een openluchtzwembad voor kinderen en een gratis toegankelijk houten buitentheater.

Adres: Monbijoupark strandbar, Oranienburger Str., 10178 Berlin, Duitsland

Hackesche Höfe

Hackesche Höfe

De Hackescher Höfe zijn kleine hofjes met verschillende barretjes, restaurantjes en winkeltjes. De verschillende hoven zijn met elkaar verbonden en de gevels in Jugendstil zijn in originele staat opgeknapt. Zo’n aaneenschakeling van hoven is typisch voor Berlijnse architectuur. Op loopafstand vind je ook het Haus Schwarzenberg (hof vol street art), de Rosenhöfe (hof vol winkeltjes) en de Heckmannhöfe (een groter hof met galerieën).

Adres: Rosenthaler Straße 40-41
Metro: S Hackescher Markt

Zionskirche – uitzicht

Zionskirche

De toren kun je iedere zondagmiddag bezoeken en biedt na een klim over een smalle trap een prachtig uitzicht over Berlijn. De kerk is bekend door pastoor Dietrich Bonhoeffer, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet zat tegen het nazi-regime. Tijdens de Koude Oorlog was de Zionskirche de enige vrije drukkerij in de DDR waar de niet officiële-partijtijdschriften konden drukken. Een uitzichtpunt op een hoogte van 67 meter met een fascinerende geschiedenis.

Adres: Invalidenstraße 4A, 10115 Berlin, Duitsland
Metro: U8 Rosenthaler Platz
Entree: EUR 1

Volkspark Humboldthain – uitzicht

Volkspark Humboldthain

Onder de hellingen gaat een hoop puin uit de Tweede Wereldoorlog schuil. Een klim naar de top van de FLAK bunkers is de moeite waard is. De grote betonnen kolossen moesten bescherming bieden aan zo’n 20.000 mensen en dienen tegenwoordig als uitzichtpunt. Op een hoogte van 85 meter.

Adres: Humboldthain, Brunnenstraße 110, 13357 Berlin, Duitsland 
Metro: S Humboldthain of S+U Gesundbrunnen
Entree is gratis

Berliner Unterwelten

Ontdek het ondergrondse Berlijn met Berliner Unterwelten. Deze organisatie biedt verschillende rondleidingen aan door bunkers die werden gebruikt in de Tweede Wereldoorlog en Koude Oorlog.

Adres: Brunnenstraße 105, 13355 Berlin, Duitsland

Voormalig niemandsland Mauerpark

In de tijd van de Koude Oorlog was Mauerpark (‘muurpark’) een groot niemandsland dat werd doorkruist door de Berlijnse Muur. Tegenwoordig is dit een van de populaire parken van Berlijn met een vlooienmarkt. Deze markt is ontstaan na de val van de Muur. Oost-Duitsers maakten na de isolatie kennis met producten uit West-Duitsland, nadat West-Duitsers hun ‘oude’ spullen op straat gingen verkopen in het Mauerpark.

Adres: Mauerpark, Gleimstraße 55, 10437 Berlin, Duitsland

Viktoriapark – uitzicht

Viktoriapark

Het Viktoriapark is een heuvelachtig park dat centraal in Kreuzberg ligt. Vanaf de Kreuzberg, een natuurlijke berg waarnaar de wijk is vernoemd, heb je uitzicht over de stad. Wandel via de waterval (ja, echt!) naar boven en geniet van de relaxte sfeer in het park. Het ligt op 66 meter hoogte.

Adres: Viktoriapark, Katzbachstraße 21, 10965 Berlin, Duitsland 
Metro: U Mehringdamm
Entree is gratis

Deze bezienwaardigheden heb ik allemaal bezocht. Het is zeker een bezoekje waard als je in Berlijn bent. Ken jij nog andere bezienswaardigheden in Berlijn? Laat het weten in de reacties 🙂

Lees meer interessante artikelen over Duitsland en leuke weetjes over reizen

Vervoer door Berlijn

Vervoer door Berlijn

De bussen, trams, metro’s en treinen zijn goed georganiseerd. Je kan een Berlin Welcome Card kopen om gratis gebruik te maken van  openbaar vervoer en andere kortingen.

Lees meer
Siegessäule

Ontvang nieuwste artikelen in je inbox

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s