Huishoud ABC

Afzuigkap

Hoe lang is het geleden dat je een blik wierp op het filter? Juist. Vervangen dus of, als dat kan, schoonmaken. Week ze voor in een sopje met een flinke scheut afwasmiddel op spuit ze in met onverdunde super ontvetter. Of cheat en doe ze in de afwasmachine.

Babyolie

De manier om rvs (bijvoorbeeld de buitenkant van de afzuigkap) te laten glimmen.

Clean as you go

Veel vrouwen doen aan clean as you go. Ze ruimen de hele tijd tussendoor op en makenmeteen schoon als ze bijvoorbeel d een boterham hebben gesmeerd op het aanrecht. Mannen batchen: die doen alles in één batch, aan het eind van de dag. Clean as you go is hygiënischer, maar batchen kost minder tijd.

Doekje

Elke dag een nieuw doekje. Wassen op 60°C. Koop ze in verschillende kleuren: een flink aantal voor van alles en een paar voor de wc.

Economisch

Geen zin om uitgebreid te poetsen of weinig tijd? Maak dan geen zware emmer sop, maar vul een spuitfles waarin je water met wat allesreiniger doet. Even sproeien op een doekje en schoonmaken maar. Wel regelmatig het doekje onder de kraan schoonspoelen.

Franse slag

Snel en slordig dus. Toch hoeft snel niet slecht te zijn. De wc kan in 3 minuten en 20 seconden klaar zijn.

Groene zeep

Officieel ‘zachte zeep’. Een milde, plantaardige allesreiniger die goed ontvet. Ruikt ouderwets onopgesmukt, dus een goed alternatief als je niet van lavendel of eucalyptus houdt.

Huishoud ruil

Doe een het huishouden van iemand anders. Je zus sopt jouw keuken, jij haar badkamer. Klink vreemd, maar het scheelt echt als je weet dat je iemand anders een plezier doet.

Intelligentie

Schoonmaken is een vorm van intelligentie. Het onderhouden van je huis en je spullen is een vorm van intelligentie. Als je oog hebt voor het verval van zaken en je doet er wat aan, gebruik je je hersens. 

Jack

Is je herfstjack niet meer waterproof? Was het dan met een outdoor wasmiddel en impregneer het.

Kalkaanslag

In de wc boek je je een ongeluk als er eenmaal kalkaanslag op zit. Ontkalkend schoonmaakmiddel help prima. Zit je even zonder? Wat met schoonmaakazijn helpt ook.

Lichtknop

Samen met de spoelknop, de kraan en de deurklink de vuilste onderdelen van het toilet. Elke twee dagen een hygiënisch doekje erover kan geen kwaad.

Mannen

Mannen doen minder in het huishouden dan vrouwen, prikken de ‘leuke’ klussen eruit (boodschappen versus wc poetsen), maar als ze wat doen, doen ze het beter dan vrouwen. Vooroordelen?

Nooit 100% klaar

Ook kleine klussen moeten worden gedaan, dus beter een goed humeur met elke dag een paar kleine klussen dan wekelijks bloedchagrijnig na een hele dag boenen. Leg de lat niet altijd hoog, 75% kan ook goed zijn.

Open mind

Budget verantwoord, milieuvriendelijk en goed tegen stress.

Passie

Poetsen en boenen en hard meezingen met de radio, het was het soort activiteit dat mijn geest bevrijdde en in staat stelde het ene verhaal na het anderer bij elkaar te fantaseren.

BBQ schoonmaken

Het is weer tijd om de barbecue definitief op te bergen, tot de eerstvolgende zwoele lenteavond. Sommige bbq-ers zweren bij een prop aluminiumfolie. Maar een nacht in een teiltje biotex laten weken is nog makkelijker.

Ramen zemen

Je ramen vies en je allesreiniger op? Geen nood:: schil en ui, snijd hem in vier stukken en doe die in een emmer warm water. Werkt echt!

Stofzuigen

Strooi een handje waspoeder op de grond en zuig het op. Dan ruikt de lucht die de stofzuiger uitblaast een stuk frisser. Echt een aanrader als je huisdieren hebt.

Theedoek

Iedereen kent de slechte reputatie van het vaatdoekje, terwijl de theedoek er in viezigheid niet voor onderdoet. Ook elke dag vernieuwen en wassen op 60°C.

Uitkomst

De boot, de caravan en de tuinmeubels kunnen weer in de opslag. wie praktisch is, doet alles met allesreiniger. doet het ook op verkleurende vitrage, je sieraden en doffe kachelruitjes.

Vaatwasser

Maak het filter regelmatig schoon met water en afwasmiddel. Een grote beurt geef je je vaatwasser door hem leeg te laten draaien met een kopje schoonmaakazijn.

Wc-borstel

Vies idee hè, om die schoon te maken in je afwasteiltje of je gootsteen. Maar nog viezer om hem maar te laten staan. Dus: vul een lege glazen pot met heet water en wc-reiniger en week hem tot hij brandschoon is.

Dikke X

De X staat voor een dikke knuffel van je partner, omdat jullie huis van onder tot boven blinkt na dit huishoud abc.

IJsblokjes

Is dat kauwgom in je hoogpolig kamerbreed? Geen nood: een zak ijsklontjes erop, zodat de kauwgom bevriest. Nu kun je die eraf breken.

Zweetschoenen

Pubers hebben snel zweetvoeten en dus ‘geurende’ schoenen. Strooi er ‘s avonds een laag soda in, schud het goed rond en laat de (sport)schoenen een nachtje staan. De volgende ochtend goed uitkloppen of uitzuigen.

Ken jij nog een essentieel attribuut bij het schoonmaken? Laat het weten in de reacties 🙂

Lees meer interessante artikelen over home en leuke lifestyle weetjes

Schoonmaak tips en tricks

Schoonmaak tips en tricks

Handige tips en tricks voor het schoonmaken van de keuken. … More Schoonmaak tips en tricks

Lees meer
Huishoud ABC

Ontvang nieuwste artikelen in je inbox

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s